српски | english


Главна страна

Нотна библиотека

Појединачна дела (по аутору)

Појединачна дела (по имену)

Појединачна дела (по месту у богослужењу)

Литургијске песме на српском

Литургије

Венчања

Бденија

Опела

Сабрана дела

Духовне песме

Концертна дела

Не-српски композитори

Необрађене ноте

Изговор црквено-словенског

Форум

Куповина штампаних дела

Захвалнице

Књига са утисцима

Занимљиви сајтови

Контакт
Месечни билтен с новостима


Адреса ел. поште:

пријави се
одјави сеПодржитељи пројекта:

Гарден центар

Народна Библиотека Србије

Почетна страна

"У појању казује народ побожна осећања своја. Појање уздиже душу човечију к Богу, а срце топи у дубокој смерности. Јесмо ли поносити, појање нас опомиње на смерност, јесмо ли тужни, утеха нам је у појању; јесмо ли у невољи, то нам појање улева у срце надежду у Свемогућега. Све се то казује у појању, и ми сви то осећамо. Јер у појању народ говори своме Творцу из срца, говори како осећа, а осећање је разумљиви језик за свакога.
...
Та је снага и у нашем црквеном појању, јер оно казује дубока побожна осећања, казује славу и хвалу Творцу, казује како се народ наш нада у безграничну милост оца небесног. Појање наше све то казује, јер је оно истекло из срца нашега народа, или хисторички да кажемо, оно је наслеђено добро нашега народа, које се у духу његовом претопило према осећању срца његовога."

Корнелије Станковић, из књиге "Православно црквено појање у србског народа", у Бечу о Ускру, 1862


Добродошли на сајт посвећен православној музици што су је писали српски композитори. Овде можете да нађете песме које се изводе за време различитих врста богослужења, за хорове различитих врста и могућности. Текстови песама су на црквено-словенском језику, писани српском или црквено-словенском азбуком.

Порекло материјала је различито. Уколико уочите кршење ауторских права, обавестите нас, да би смо склонили проблематичан материјал. Ако можете да допринесете овој архиви, молимо Вас да то и учините.

Новости


04.05.16: Сајт је обогаћен трима новим химнама трудом њихових аутора: Свјете тихиј од Данијеле Николић, Цар небесниј од Марка Нешића, као и Спаси Господи Људи Твоја од Владимира Станојевића

30.11.15: На сајт су додати: Јединородниј Сине од Братислава Прокића као и Оче наш и Помилуј мја Боже од Плазачић Ивана

28.04.15: Захваљујући Данијели Николић, на сајт смо додали Ангел вопијаше композотора Тихомира Остојића, хармонизовано према народној мелодији првог гласа

15.03.15: На сајт је додат Васкршњи концерт "Радујте сја људије" у категорији "Концертна дела" компонован од стране Часлава Николајевића

18.02.13: Додата је духовна песма Покров Мајке Божије композиторке Драгане Милановић. Нађите је у секцији Духовне песмеСлучајан избор са снимком/синтисајзером:

Манојловић Коста
Свјати Сербски Просветитељи и Учитељи

Тајчевић Марко
Господи услиши

Бинички Станислав
Хвалите Господа с небес

Случајан избор из библиотеке:

Станковић Корнелије
Бог Господ

Бајић Исидор
Избављеније посла Господ

Јанковић Ђорђе
Обшчеје Воскресеније